vietnamese spring rolls

Ahhh, mikä ruokaviikonloppu! Tai pääsiäinen tai mikä nyt onkaan. Oon ihan sekasin päivistä, ku kaikki tuntuu sunnuntailta. Torstaina syötiin seesamikanaa ja uunijuureksii, perjantaina sushii, lauantaina kana-avokadosalaattii ja sunnuntaina vietnamilaisii kevätrullii. Kevätrullat saattaa vaikuttaa työläiltä, mut on oikeesti yllättävän nopeita ja helppoi tehä plus ihan älyttömän hyvii!


Suunnilleen 15 kevätrullan tekoon tarvii saman määrän riisipapereita, pussillisen jääsalaattii, babypinaattii, yhen porkkanan, pari avokadoo, yhen paketin pekonii, riisinuudelii ja rapui.

Me unohdettiin ostaa kaupasta nuudelit, joten käytettiin himasta löytynyttä perusvehnänuudelii, mut oikeesti noissa rullissa kuuluis käyttää sitä ihan ohutta riisinuudelii eli vermisellii. Kaupoissa on nyt joku katkiskato, ni jouduttiin ostaa kuorellisii katkiksii. Ja onneks jouduttiin, koska ne oli ihan sairaan hyvii! 500 gramman pussi riitti hyvin, vaik suurin osa siitä oliki kuorii :D Meil oli jääny susheista vähän surimii yli, ni käytettiin neki loppuun ja laitettiin pariin rullaan paahdettui seesaminsiemeniiki. Hyvältä maistu! Itujaki oli tarkotus ostaa, mut sit keskittyminen herpaantu ja ne unohtu, ku aloin niin fiilareis metsästää kinkkikaupasta seesamiöljyy ja osterikastiketta, hehe. Pekoni ei sit muuten oikeesti kuulu autenttiseen vietnamilaiseen reseptiin, mut kantsii kokeilla, koska se antaa kivasti makuu.

Rullien tekeminen kantsii alottaa laittamalla kaikki ainekset ja välineet valmiiks. Aluks lämmitetään uuni 225 asteeseen ja paistetaan pekonit siel kunnolla rapeiks, niin et ne on helppo murustella. Sen jälkeen voi vaik keittää nuudelit valmiiks, et ne ehtii jäähtyy ennen rullailuu. Mitään muuta ei oikeestaan tarviikkaan tehä, ku huuhdella kasvikset ja pilkkoo avokadot aika ohuiks viipaleiks ja porkkana kuorimaveitsellä suikaleiks.


Ku kaikki ainekset on valmisteltu, tarvitaan riisipaperien pehmentämistä varten joku laakee astia (esim. piirakkavuoka käy hyvin) ja sinne lämmintä vettä. Riisipaperit ja rullat tehään yks kerrallaan eli lillutellaan yhtä paperii lämpimässä vedessä kunnes se on ihan pehmee ja sit siirretään rullaamista varten vaik isolle lautaselle. Täytteet voi laittaa missä järjestyksessä haluu, mut helpoin on ehkä alottaa salaatilla, pinaatilla ja nuudeleilla, ja jättää ravut, avokadot ja pekonit päällimmäisiks. Täytteet laitetaan suunnilleen keskelle riisipaperii, pitkulaiseks kasaks ja sit rullataan.

Eka alareuna täytteiden yli ja kiepsautetaan kerran niin, et se jää täytteiden alle. Sit käännetään molemmat sivut ja rullataan loppuun. Riisipaperi on liotettuna vähän tahmeeta eli ei huolta, rullat pysyy hyvin kii ihan itestään.Rullien kaa hyvin sopivaan maapähkinävoikastikkeeseen tulee 1dl vettä, 4rkl sokeroimatonta maapähkinävoita ja 2rkl hoisin-kastiketta. Jos hoisin-kastike ei oo hirveen makeeta, ni seokseen voi lisää sokerii pari ruokalusikkaa. Jos se taas on, niin ku meillä oli ja kastikkeesta tuli aluks sokerin kaa ihan ällömakeeta, ni kantsii  jättää se sokeri suosiolla vaan pois :D

Mä en tiiä, mikä ton toisen kastikkeen nimi on, mut joku perinteinen vietnamilainen kevätrullakastike se nyt kuitenki on :D Siihen tulee 1dl vettä, 4-5rkl vietnamilaista kalakastiketta, 2tl riisiviinietikkaa, yhen limen mehu, 1rkl sokerii, yks valkosipulinkynsi ja yks punanen chilipaprika. Ainekset vaan kulhossa sekasin, chili ihan pieniks ja valkosipuli murskaks.


Riisipaperit, hoisinin, kalakastikkeen ja riisinuudeltiki saa nykyään ihan Cittareista ja muista isommista kaupoista, mut jos vaan mahdollista ni kantsii käydä jossain aasialaisessa tai muussa etnisessä kaupassa kattelee. Niissä on yleensä enemmän valikoimaa, aitoo kamaa ja usein halvempaaki.


Mun elämä oli köyhempää ennen näitä ja uskoisin, et muidenki eli pliide kokeilkaa!

-Mikaela

4 kommenttia:

 1. Loistavaa! Mä hiljaa toivoin itekseni, kun näin sun ig:ssä (voih, tuli mieleen irc-galleria, good ol' days) näistä kuvan, että laittasit reseptinkin, joten tää oli ihan toiveiden täyttymys! Menee varmasti kokeiluun, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha jeee, olin ihan fiilareis sun kommentista :D kiva, jos pääsee resepti käyttöön! kerro sit heti, miten onnistu! :)

   Poista
 2. Eei vitsi, noit oon halunnukki täs testailla, ku näkyny instas sun muualla kuvia ihmisillä! Nyt voiski ni ei tarvii eriksee googlaa et miten pitää rullailla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koklaa ihmees! mut kantsii varoo, koska niihin jää koukkuun ;DD

   Poista